خانه کوهنوردان نظرآباد

نظرآباد: بلوار شهید سلطانی پارک شهر، روزهای سه شنبه هر هفته از ساعت 17:30 الی 19 کانال تلگرام :KhaneNazarAbad@

خانه کوهنوردان نظرآباد

نظرآباد: بلوار شهید سلطانی پارک شهر، روزهای سه شنبه هر هفته از ساعت 17:30 الی 19 کانال تلگرام :KhaneNazarAbad@

کمپ زدن در برف

برای کمپ زدن در زمستان باید دارای پناهگاهی خوب، وسایل گرمایی و مهارت خشک باقی ماندن باشید...

در شرایطی که هوا به سرعت عوض می شود و درجه حرارت هم نزدیک صفر و برف هم کم است ونیز در برنامه های کوتاه مدت و یا شرایطی که باید کمپ را سریع برپا کرد، مطمئناً چادر بهترین وسیله است. در وسط روز و زمانی که خورشید در پشت ابرها پنهان است، حرارت درون چادر می تواند 22تا 28درجه گرمتر از هوای بیرون باشد. تحت این شرایط می توان لباس و کیسه خواب خیس را خشک کرد. پناهگاه هایی که از برف درست می شوند، مثل غار برفی و ایگلو جهت برپا شدن به زمان بیشتر و مهارت و تلاش احتیاج دارند، اما از طرفی قوی تر، جادارتر و حتی در هوای خیلی سردهم گرم هستند.برپایی چادر در زمستان: محل برپایی چادر را به دور از نقاط خطرناکی مانند شکاف یخی، مسیر بهمن و یا نقاب ها انتخاب کنید. شکل وزش باد را در منطقه بررسی کنید اگر برف مانند سنگ سخت است و یا در سطح زمین شکل هایی از برف درست شده است، به معنی بادخیز بودن منطقه است.

اما اگرمنطقه حاوی برف پودری یا شل است به منزله آن است که منطقه از باد در امان است و یا برف های جمع شده توسط باد به آنجا آورده شده اند.یک منطقه گود در برف پودری، می تواند پناهگاه خوبی از دست باد باشد ولی شاید مجبور باشید که برف روی چادر را مرتباً پاک نمایید.محل انتخابی حتی المقدور مسطح باشد. منطقه ای که چادر روی آن قرار خواهد گرفت را کاملا برف کوبی کنید تا سطح منطقه بتواند وزن چادر و متعلقات را تحمل کند و بتوانید بندهای چادر را در برف بکوبید. صاف کردن و مسطح ساختن محوطه زیر چادر از لیزخوردن افراد در طول شب جلوگیری می کند و بدین وسیله از نقاط  برجسته و قلنبه سطح زمین خلاص می شوید. اهمیت این نکته زمانی است که تصمیم داشته باشید چند شبی را در آن محل بسر ببرید. چراکه برف زیر چادر بعد از شب اول مانند سنگ سفت می شود و هر برجستگی در سطح آن به صورت یخ زده در می آید. یک بیل با صفحه ای چهار گوش برای تسطیح محل چادر وسیله خوبی است. کوبیدن برف منطقه با «کفش های برف » باعث فشرده شدن سطح برف می شود. اسکی نیز وسیله خوبی برای صاف کردن است. اگر سطح زیر چادر کمی شیب دار است، طوری بخوابید که سر شما در بالای شیب باشد.

بعد از برپا کردن چادر، حفره ای به عمق 30سانتی متر در جلوی چادر ایجاد کنید. افراد می توانند هنگام بستن یا باز کردن گتر و در آوردن کفش های خود، راحت در چادر بنشینند و پاهای خود را در این گودال قرار دهند.وسایل پخت و پز و اجاق آشپزی را هم در آن طرف این گودال قرار دهید. در هوای توفانی این گودال محل خوبی برای برای محافظت چراغ از شر باد است و به کوهنوردان اجازه می دهد که هنگامی که در کیسه خواب خود هستند، کمی به جلو بخزند و آشپزی خود را انجام دهند. دالان رودی چادر را می توان روی این گودال برقرار کرد. اگر چادر در معرض باد است، دور آن دیوار هایی از برف ایجاد کنید. این دیوار( که باید بین 1 تا 2متر باشد) را در هر نقطه ای در پیرامون چادر می توانید درست کنید تا جلوی برخورد باد به چادر را بگیرد. هرچه قدر دیوار بلندتر باشد باید آن را دورتر از چادر درست کرد. مثلاً یک دیوار یک متری باید یک متر هم از چادر فاصله داشته باشد. این کار به این دلیل صورت می گیرد که باد در قسمت پناهگاه دیوار، برف زیادی را انبار خواهد کرد و این منطقه خیلی سریع پرخواهد شد. ساده ترین و سریع ترین راه برپا کردن دیوار، کندن بلوک های برفی با استفاده از اره برفی و یا قسمت نوک بیل و قرار دادن آنها روی هم هست.

در زمان توفان باید هر چند وقتی سقف چادر را از برف پاک کرد. در اغلب توفان ها مسئله مهم برفی که از آسمان می بارد نیست، بلکه برفی است که توسط باد آورده می شود. در قسمت پناهگاه دیوار و چادر، باد برف زیادی را جمع خواهد کرد.در چادری که حتی تا نیمه در برف فرورفته است، خطر خفگی وجود دارد، مخصوصا که درون آن پخت و پز هم در جریان باشد.علاوه بر این، جمع شدن برف زیاد روی چادر می تواند باعث شکسته شدن تیرک ها و یا فروریختن کل چادر بشود. بطور منظم سعی کنید که برف جمع شده روی دیوارهای چادر را بتکانید و با بیل برف هایی که در قسمت تماس پوش دوم با برف هستند را پاک کنید تا هوا بتواند بین پوش بیرونی و چادر در جریان باشد. دقت کنید که به هنگام برف روبی، با صفحه بیل خود چادر را پاره نکنید. وزن زیاد برف می تواند باعث پاره شدن پوش نایلونی چادر شود. در توفان های قوی و دراز مدت، چادر می تواند در برف جمع شده به دور آن گم شود. شاید هم مجبور شوید که چادر را از محل فعلی آن به روی سطح برف های جدید منتقل کنید.



چادر زدن در برنامه های کوهنوردی
در مورد چادر زدن مطالب زیادی را می شود پیدا کرد ولی تقریبن هیچ‌کدام از آنها فنون پیشرفته‌ای در ارتباط با این کار، بخصوص در ارتباط با فصل زمستان ارائه نمی‌کنند.
اگر در شیب زیاد ویا در هنگام وزش باد بخواهید چادر بزنید.
اگر برای صعود و یا هر کار دیگری مجبور به ترک چادرتان باشید و خیلی اگرهای دیگر در این مقالات مطرح نمی‌شوند. شاید به دلیل شرایط متنوع و انتخاب‌هایی که بیشتر از هرچیز به ابتکار اشخاص مربوط می‌شود وشاید اجتناب از مباحث فنی و دردسرساز که با تجربه‌ها را در مقابل هم قرار می‌دهد علت این مسئله باشد .
از توضیح مکرر راجع به مشخصات چادر و تقسیم بندی‌های مربوط به آن گذشته و چند نشانه کلی برای چادرهای ارتفاع بالا را یاد آور می‌شوم و پس از آن با تشریح شرایط فرضی به راه‌کارهای مواجه با آن و نکاتی که در سرعت و کیفیت نتیجه کار تاثیر می‌گذارد اشاره خواهم کرد.
چادر ارتفاع به نسبت طول و عرض ارتفاع کمی دارد تا در مقابل باد مقاومت بیشتری داشته باشد.
دیرکها به شکل مایل به زمین می‌رسند تا در مقابل فشار باد متمایل به خوابیدن شوند و نشکنند.
دیرکها در یک جا متقاطع نشده‌اند. یعنی تقاطع بین دیرکها در نقاط مختلف بر روی سطح چادر قرار گرفته‌اند.
بعد از بر پایی چادر برجستگی و یا شکستگی در سطح بیرونی آن دیده نمی‌شود.
به شکل قسمتی از کره و یا مخروط و یاترکیبی از این دو شکل هستند.

چند نکته در مورد استفاده از چادر:
متناسب با تعداد نفرات چادر اننتخاب کنید. چادرهای کوچک، توسط افراد از داخل آسیب می‌بینند و چادرهای بزرگ علاوه بر تحمیل بار اضافه در هنگام برپایی به زمان و انرژی بیشتری نیاز دارند.
در حد امکان قبل از ورود به چادر وسایل مورد نیاز را جدا کرده و در بسته‌های مشخص داخل چادر ببرید و از بردن بارهای اضافه و غیر ضروری به داخل چادر اجتناب کنید.
برای چیدمان وسایل طرح داشته باشید تا وسایل داخل چادر همواره در دسترستان باشند و در شلوغی داخل چادر گم نشوند.
هرگز گاز و شمع روشن و ظروف مایعات و غذای در حال پخت را در چادر رها نکنید.
مایعات را فقط به اندازه مورد نیاز از ظروف در دار خالی کنید و در صورت اضافه آمدن آنرا مجددن به ظرف در دار برگردانید.
هر حرکتی را از قبل به هم چادر اطلاع دهید تا مانع برخورد و ایجاد خسارت شوید.
هنگام باز و بسته کردن زیپ فشار را از دو طرف زیپ بردارید و بیش از حد به شیطونک زیپ فشار نیاورید.
مواد خوراکی و و دیگر مواد مورد استفاده را بدون کیسه دربسته، داخل جیب‌های چادر قرار ندهید.
بعد از هر برنامه چادر را از داخل و خارج نظافت کرده و خشک کنید. جیب‌های داخل چادر را یکی‌یکی برگردانده و خرده ریزهای داخل آن راخالی کنید.
در صورت بلااستفاده ماندن چادر برای زمان بیشتر از شش‌ماه آنرا از بسته بندی خارج کرده، از نظر کپک‌زدگی و پوسیدگی کنترل نمایید و بعد از یک روز دوباره بسته‌بندی نمایید.

نکاتی در مورد چادر زدن:
بندهای حمایل چادر را بصورت کامل از قبل آماده کنید . به حلقه اتصال بند بر روی چادر یک حلقه کشی اضافه کنید و بند را به حلقه کشی ببندید تا از انتقال ضربات باد به نقطه اتصال بند به چادر پیشگیری کنید.
بندها را بلند بگیرید تا با زاویه کم به زمین برسند و مقاومت بیشتری در مقابل باد داشته باشند.
برای اتصال بند به زمین در زمستان از میخ و کیسه برف و یا خرده سنگ( در حدی که بشود بند را دور آن پیچید) استفاده کنید. برای این کار ابتدا طول بند را مشخص کنید سپس آنرا با گره مس‌ورف بر روی وسط میخ و یا سنگی که انتخاب کرده‌اید ثابت کنید. محل رسیدن بند به زمین را مشخص کنید. کمی برف را با پا بکوبید و بعد میخ و یا سنگ را به همراه بند و بصورت کشیده بر روی آن قرار دهید و پایتان را روی آن بگذارید. بسته به نوع برف و سرمای محیط لحظاتی را صبر کنید. سپس با دست بند را در حدی که فشار از روی میخ برداشته شود بکشید و پایتان را از روی آن بردارید. کمی برف روی آن بریزید و مجدد این کار را تکرار کنید.

منبع:سایت طبیعت و توریسم ایران

نظرات 4 + ارسال نظر
محمد رضا یکشنبه 28 آبان 1391 ساعت 14:34

استفاده کردیم ، ممنون

پدرام خانه دوشنبه 29 آبان 1391 ساعت 07:34

سلام بابی جون دستت درد نکنه بابته تغییر سایت خیلی خیلی حال کردم ........

علی دوشنبه 29 آبان 1391 ساعت 11:12

بسیار مفید و آموزنده بود . بابک عزیز دست شما درد نکنه.

محمد ولی دوشنبه 29 آبان 1391 ساعت 16:26

خیلی مفید و کاربردی بود. خیلی ممنون

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد